News & Events

В страните от ЕС системата за управление на отпадъците предполага наличието на интегрирана система от различни аспекти: социална, икономическа, регулаторна, управленска, техническа.

Освен това принципите на развитие определят основната посока на управление на отпадъците и формират основата за йерархия на методите за управление на отпадъците.

Тези принципи са в основата на всички разпоредби, свързани с управлението на отпадъците. За поетапното прилагане на концепцията за управление на отпадъците законодателните актове на страните от ЕС, от една страна, установяват изисквания за различни аспекти на управлението на отпадъците, като се вземат предвид целите за развитие (целеви показател за степента на оползотворяване на вторичните суровини и обработка, количеството на компостните фракции, изпратени за обезвреждане), от друга страна, създават условия за тяхното постигане.

Правната и физическа отговорност за всяка задача за управление на отпадъците е делегирана на различни нива на управление (федерално, федерално, общинско).

Политиките за управление на отпадъците в страните от ЕС са разработени преди повече от 30 години с цел хармонизиране на управлението на отпадъците и предотвратяване на неправилното развитие на технологиите в пазарните условия.

Йерархия на технологиите за управление на отпадъците

При оформянето на политиката за управление на отпадъците и разработването на регулаторната рамка ЕС установи ясна йерархия на методите за управление на отпадъците.

Йерархията определя приоритетните насоки за развитие на технологиите, като взема предвид устойчивото развитие. Изграждането на системи за управление на отпадъците не може да се основава на управлението на потока отпадъци само на етапа на обезвреждане, поради което системата за управление на отпадъците като цяло преминава към по-интегрирани подходи за решаване на проблема.

Въвеждането на осъществимостта на определени технологии се определя въз основа на избора на най-добрите от гледна точка на екологията от икономически осъществими технологии, като се вземат предвид както икономическите, така и социалните аспекти.

Предотвратяването или минимизирането на образуването на отпадъци е на първо място в йерархията на методите.

Този подход спестява пари за дейности по управление на отпадъците, а също така води до повишена производителност и намаляване на специфичното използване на ресурсите.

Намаляването на отпадъците може да се постигне чрез преориентиране на производството и потреблението към продукти и опаковки, което води до генериране на по-малко отпадъци.

Повторното използване е втората най-приемлива технология. Рециклирането означава повторна употреба на материали без значително преразпределение. Пример за повторна употреба е вторичната опаковка. Използване на материалния потенциал на отпадъците: използване на рециклирани материали като суровини.

Използване на енергийния потенциал на отпадъците: генериране на енергия от отпадъци.

Обезвреждането, загробването на отпадъци е най-малко приемливата технология за управление на отпадъците и предполага безопасното изхвърляне на отпадъци, които вече не могат да бъдат включени в други варианти на йерархията на отпадъците, в околната среда.

Преди да се загробят се изисква предварителна подготовка на отпадъците. Предварителната подготовка включва физическа, термична, химическа и биологична обработка на отпадъци с цел намаляване на количеството и токсичността на отпадъците, изпратени за обезвреждане.

Вашият коментар

Call Now Button