News & Events

Този метод за изхвърляне на твърди отпадъци става все по -популярен в много страни по света, особено в развитите. Необходимо е да се организира своевременното извеждане на битовите отпадъци и изгарянето им в специализирани заводи. 

В Япония тази техника се използва активно повече от десет години. Там през 2005 г. повече от половината от твърдите отпадъци са изгаряни в специални заводи. Това се дължи на високата техническа ефективност. Основното нещо е правилно да се организира процеса, за да се постигне желания резултат.

Плюсове и минуси на рециклирането чрез термичен метод

Изгарящите отпадъци датират от много години. Първият е открит през 1849 г. По това време процесът е бил максимално примитивен. Отпадъците просто са изгаряни. Технологиите започнаха да придобиват особена популярност през миналия век. Това се дължи на факта, че съществува заплаха от изчерпване на енергийните ресурси. В момента много развити страни активно използват този метод. Сред основните причини за използването му са:

Производство на топлинна енергия чрез изгаряне на отпадъци.

Получаване на топлина.

Разчистване на депата.

Съвременните фабрики могат да произвеждат около 500 kWh енергия чрез изгаряне на тон боклук, което е много добър показател.

Как работят инсинераторите

Има различни технологии, които могат да се използват за организиране на изгарянето на твърди битови отпадъци. Повечето от тях могат да функционират практически без прекъсване. Работните температури в този случай са около +1500 градуса. Средно едно предприятие изгаря около хиляда тона различни отпадъци за един ден. Възможно е с помощта на такъв ресурс да се произвеждат около половин мегават електричество или мегават топлина. Това може да бъде най -изгодното решение от икономическа гледна точка в близко бъдеще, тъй като цените за различни ресурси непрекъснато се увеличават. Перспективите за инсталациите за изгаряне са най -уникалните.

Процесът на рециклиране се състои от няколко основни етапа, всеки от които има свои уникални характеристики и разлики. Първата стъпка е сортирането на отпадъците, които след това ще бъдат рециклирани. Обикновено те са разделени на няколко основни категории, включително стъкло, хартия, метали. След това отпадъците се подготвят за директно изгаряне, пресоват се или се формоват. След това боклукът се изпраща в специална фурна, където директно се изгаря.

Характеристики на развитието на оползотворяването чрез изгаряне в света

В малките развити страни този процес става много популярен поради своята значимост. Изгарянето може да защити страната от потенциалната поява на екологично бедствие. Освен това се осигурява икономия на полезно пространство. В някои европейски страни такива фабрики осигуряват около една десета от търсенето за битово потребление на топлина.

Вашият коментар

Call Now Button