News & Events

Собствениците на частни къщи често са изправени пред ситуация, когато имат необходимост да се изхвърлят отпадъците, които са се събрали на тяхната площадка. Този въпрос е особено актуален през пролетта и есента, когато се генерира голямо количество боклук.

Като начало отбелязваме, че въпросът за изхвърлянето на боклук от отделни домакинства се регулира от редица нормативни актове, приети както на общинско, така и на държавно ниво. 

Всички заявяват, че изхвърлянето на отпадъци трябва да се извършва стриктно по законов начин. Тоест не можете просто да ги изгорите, както и да ги изхвърляте като битов отпадък, на мястото, където се намират контейнерите за боклук. Остават само две възможности: изнесете го сами до депо или подпишете абонаментно извозване от фирма, която има съответния лиценз.

Както показва практиката, независимото извозване е трудоемък и скъп процес, който изисква получаване на необходимите разрешителни и подписване на споразумение с депо.

В момента събирането на боклук за жителите на жилищни сгради е със задължителна такса, докато собствениците на частни къщи могат да подпишат абонаментно извозване за предоставяне на услуги за събиране на отпадъци. С оглед на предвидените срокове за изхвърляне на боклук, доста често е необходимо, да се прибегне до услугите на фирми за изхвърляне на боклука и осигуряване на необходимите контейнери.

Първоначално тарифата се определя въз основа от нормите за натрупване на твърдите отпадъци на човек и се изчислява в лева. Размерът на услугите се определя, като се вземат предвид разходите за извозване и изхвърляне на битовите отпадъци. Освен това може да се начисли такса за спестяване на отпадъци на депото, ако изхвърлянето на твърди отпадъци е допустимо.

За да се опрости процесът на събиране на боклук от отделните домакинства, могат да се използват няколко метода:

Традиционен. Отпадъците се натрупват на мястото на контейнера.

Индивидуален. Собствениците на жилища самостоятелно изваждат торби за боклук или специални контейнери с обем 120 литра.

Обемен. Отпадъците се събират в торби или картонени кутии по график.

Това са единствените приемливи варианти за премахване на боклука по законен начин, за да се избегне административна отговорност под формата на глоби.

За да не представляват отпадъците заплаха за околните, изхвърлянето им трябва да се извозва на определените за това места. В противен случай можете да си навлечете доста неприятности. 

Фирмите, които се занимават с тава дейност се съобразяват с всички МЕСТНИ РАЗПОРЕДБИ и НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ, отнасящи се до управлението на отпадъците в страната.

 

Вашият коментар

Call Now Button