News & Events

Понастоящем управлението на отпадъците в ЕС е съсредоточено върху намаляването на отпадъците и гарантирането, че генерираните отпадъци се използват и обезвреждат по начини, които не влошават околната среда.

Системата за управление на отпадъците в ЕС се основава на Концепцията за управление на отпадъците и декларираните в нея принципи на устойчиво развитие.

Концепцията е очертана в Стратегията на ЕС за управление на отпадъците. Концепцията декларира следните принципи на устойчиво развитие в областта на управлението на отпадъците: спазване на йерархията на управление на отпадъците (приоритет).

Приоритетите за управление на отпадъците са определени, както следва:

  • предотвратяване, минимизиране, повторна употреба, използване на материален потенциал, използване на енергиен потенциал, обезвреждане.

Когато съществува заплаха от сериозни или необратими щети върху околната среда или човешкото здраве, липсата на изчерпателни научни доказателства не трябва да бъдат причина за отказ от прилагане на икономически ефективни мерки за предотвратяване влошаването на околната среда.

Отпадъците трябва да се обработват и изхвърлят възможно най-близо до мястото на тяхното генериране. Това намалява времето, енергията, вероятността от инциденти, финансовите разходи, въздействието върху околната среда от транспорта.

В противен случай отрицателното въздействие на факторите, изброени по-горе, може да надвиши ползите от рециклирането, компостирането и другите методи за управление на отпадъците.

Замърсителят трябва да поеме всички разходи, свързани с прилагането на мерки за осигуряване на подходящо качество на околната среда. С други думи, разходите за тези дейности трябва да бъдат отразени в разходите за стоки и услуги, които замърсяват околната среда (по време на производството и / или потреблението), принцип и отговорност на производителя.

Този принцип се основава на принципа „замърсителят плаща“ и установява физическата и финансова отговорност на производителя за целия жизнен цикъл на продукта и неговата опаковка, дори след края на употребата им от потребителя.

По този начин тежестта (включително финансовата) от рециклирането и обезвреждането на продуктите се прехвърля върху производителя, което го мотивира да разработва продукти, които са по-малко опасни за околната среда, които могат да бъдат разглобявани, използвани повторно и рециклирани.

Всички производители или собственици на отпадъци трябва да боравят с отпадъците по начин, определен и под контрола на установения орган.

Регионалните и общинските власти разработват подробни планове за управление на отпадъците в съответствие с изискванията на националното законодателство (създадени в съответствие с директивите на ЕС). Общинските планове съдържат конкретни цели, методи, процедури за боравене с различни видове отпадъци.

Вашият коментар

Call Now Button